• Onze Visie

 • “Onze Visie”

  De kennis en ervaring bij het trainen van onze eigen honden en het doorgeven aan derden is voornamelijk bij elkaar gehaald door met een “open blik” te kijken en de diverse methodes die er op de wereld bestaan goed te bestuderen.

  Bij deze zoektocht zijn er vele methodes de revue gepasseerd, waarbij op den duur de voor- en nadelen van elke methode duidelijk werd, vooral nadat er met deze methode werd gewerkt.

  Uit deze vracht aan ervaring, met dank aan mijn eigen honden, is er een rugzak vol kennis ontstaan.

  Wij werken niet met kennis uit een boek, maar kennis uit de praktijk, ondersteund door theoretische, soms ook wetenschappelijke onderbouwing.

  Omdat elke hond weer anders is, anders leert, kunnen wij niet zeggen… wij hanteren methode sus of zo en zijn dus onafhankelijk van welke “school” of “richting”, “goeroe” dan ook, hoewel we wel degelijk onze voorkeuren hebben!

   

  MAAR er is wel een visie! Die ik hieronder graag wil toelichten.

  header belle 3 zonder.jpg

   

  „Trust your dog“

  Een van de slogans die bij het mantrailen regelmatig gehoord is, is Trust your dog!

  Een prachtige slogan, maar als die wordt toegepast op het maar als een blinde achter je hond aan te rennen, omdat “hij een bepaalde richting optrekt”, ben je m.i. verkeerd bezig.

  Ik heb meegemaakt dat K9 teams kilometers de verkeerde kant opgingen achter hun hond aan, met in hun achterhoofd, vertrouw op je hond.

  Natuurlijk moet je op je hond vertrouwen, zij hebben immers die fantastische neus.

  Maar als een blinde?

  Nee ….. echt niet!

  Vertrouwen bouw je op, moet de hond verdienen, moet je als team verdienen!

  Door de lichaamstaal van je hond goed te leren kennen, eerlijke training, niet je hond te begeleiden langs een spoor en het doen van veel “dubbel blind” oefeningen, bouw je het vertrouwen op en dan…. Ja, dan mag je zeggen: “Trust your dog”!!

   

  „Eerlijke training“1980115_1596606790551609_1684958322905347731_o

  Het volgende stukje geldt vooral voor mensen die voor de daadwerkelijke inzet trainen. Voor de hobby (FUN-) trailers onder ons geldt dit voor mindere mate.

  Eerlijk zijn willen we allemaal, maar zijn we wel zo eerlijk?

  Ons ego zit ons vaak in de weg en we willen maar al te graag geloven hoe fantastisch en goed wij zijn in het werken met onze hond.

  Het voelt ook fantastisch als je na intensieve (eerlijke) training en jarenlange ervaring de persoon vind die gezocht word in enkele minuten tijd.

   

  Spiegel11034191_954019084642762_4264270552692328704_n.jpg

  Maar heel vaak als je eerlijk bij jezelf te raden gaat, onbevangen in de spiegel kijkt, en je de volgende vragen stelt kom je misschien tot een andere conclusie als je aanvankelijk dacht:

  • “Ben ik als K9 Team wel zo goed?”
  • “Kijk ik zonder roze bril naar mijn hond?”
  • “Heb ik niet “gesmokkeld” door de hond te geleiden naar het doel en daardoor de beloning te ontvangen”?
  • “Hoe vaak loopt mijn hond het goede spoor… is “het op inzet gaan” wel verantwoord?”

  Om dit te testen biedt K9SAR MantrailingNL een certificeringssyteem aan die gebaseerd is op de realiteit: Er is iemand vermist en niemand weet waar die persoon is.

  Dus Dubbel Blind! 

  Bij wie volg je een training?

  Kijk ten eerste naar de echte staat van dienst van de instructeur. Zijn het niet alleen fabeltjes die verteld worden: “ik heb veel seminars gevolgd en ben veel op inzet geweest”, zegt niets! Kijk naar de feiten!

  Seminars worden georganiseerd door mensen die je lessen aanbieden, maar er wordt ook geld mee verdiend. De organisatie is er gebaat mee dat je de volgende keer weer terugkomt. Het komt helaas vaak voor dat er door een instructeur verteld wordt dat je een fantastische hond hebt, dat je het fantastisch doet, alleen vanwege de klantenbinding Soms klopt dat ook wel, maar het komt evengoed vaak voor dat men je dat alleen verteld om je te “pleasen”.

  Mensen motiveren, enthousiasmeren is een goed ding, maar kijk goed of het ook eerlijk en realistisch is en kijk goed naar wat je werkelijk waard bent!

  Mantrailing is een serieuze zaak, er zijn mensenlevens van afhankelijk.

  Dat is een grote verantwoordelijkheid, naar de vermiste persoon toe, maar ook naar de naaste van deze persoon, zo niet naar de instantie die je hulp heeft ingeroepen.

  Zij verwachten dat daar een team staat die binnen de grenzen van de redelijkheid (je werkt met dieren) doet waarvoor die “ingehuurd” is. In tegenstelling tot vlaktezoekhonden, rust de verantwoording van een zoekactie bij mantrailen op de schouders van maar 1 K9team!

  K9 SAR MantrailingNL werkt op een eerlijke manier. Enthousiasmeert het team, maar vertelt je geen fabels, test alles dubbel blind: het bewijs dat je werkelijk in staat bent met je hond een spoor te vervolgen en iemand te vinden.

   

  “Dubbel Blind”

  Dubbel blind wordt te pas en te onpas gebruikt.

  Dubbel blind betekend dat de oefening, het examen, zo realistisch mogelijk is.

  Niemand, maar dan ook echt niemand weet waar de persoon naar toe is gegaan, alleen het beginpunt (LPS: Last Point Seen) is bekend.